Kaiacul isi are inceputul ca sport la debutul secolului al 19-lea datorita in mare parte unui avocat pledant englez, John MacGregor. In 1845, acesta din urma si-a construit propriul kaiac, dupa modelul eschimos, si a petrecut o mare parte a sfertului urmator de secol, vaslind pe lacuri si rauri din Europa. Popularitatea acestui sport s-a raspandit in Europa si America de Nord in anul 1871.

Istoria kaiakului romanesc este si mai noua, marturii despre practicarea sa organizata sub forma unor campionate – si acestea, insa doar la cateva probe cu extrem de putini participanti – datand din anii 1934-1935.

Kaiacul este o ambarcatiune sportiva cu unul sau mai multe posturi de vaslit, ascutita la ambele capete, cu suprafata de alunecare neteda sau in clinuri si care este condusa cu un tip de vasle nefixate numite padele, din pozitia asezat. Padela este un tip de vasla prevazuta cu pale la ambele capete.

Tehnica de vaslit pentru kaiac foloseste padela tinuta cu mainile in zona de mijloc, cu care se executa prin apa tractiuni alternative de o parte si de alta a kaiacului, pentru a se asigura inaintarea. Directia se pastreaza cu ajutorul unei carme dirijate cu picioarele, printr-un sistem de cabluri si levier.

Sportivul vasleste din pozitia asezat in barca pe un scaunel special cu picioarele intinse usor indoite din genunchi si cu talpa sprijinita pe sistemul de carma.

Pentru fosti si actuali sportivi practicanti de kaiac le venim in ajutor pentru a se mentina in forma

Echipamentul consta in kaiacul proriu-zis si padela

Kaiacele sunt de simplu si de dublu

Pretul este de 30 Lei/persoana/antrenament

 

PROGRAM